Odpowiedzi na często zadawane pytania

Zaczynasz przygodę ze Slowpresso? Zacznij od filmu i instrukcji.

Działanie zestawu

Co to jest Slowpresso z czego się składa?

Slowpresso to to wymyślony w Polsce ceramiczny zestaw do przelewowego parzenia kawy. Zestaw składa się z trzech części: sitka, dzbanka i pokrywki, która pełni też funkcję spodka. Całość uzupełniają małe papierowe filtry w kształcie krążków.

Przelej kawę do filiżanek

Do czego służy sitko?

Sitko jest najważniejszym elementem zestawu Slowpresso. Do sitka wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Dzięki jego unikalnemu kształtowi i pięciu dziurkom uzyskamy charakterystyczny smak i konsystencję kawy. Sitko nie zadziała bez papierowych filtrów.

Do czego służą papierowe filtry?

Filtry do Slowpresso to niewielkie papierowe krążki. Dzięki nim w kawie nie ma fusów. Przy każdym parzeniu zużywasz jeden filtr, który kładziesz na dnie sitka a potem wyrzucasz razem z fusami.

Fakt, że filtr jest mały i leży na dnie sitka jest bardzo ważny dla smaku kawy ze Slowpresso. Sposób jego ułożenia zapewnia dużą gęstość naparu, a wielkość powoduje, że kawy nie dominuje smaku papieru. Może się  jednak zdarzyć, że przy zbyt gwałtownym zaparzaniu filtr przesunie się i do kawy dostanie się trochę fusów. Żeby tego uniknąć pamiętaj o dwóch rzeczach:

  • Obficie przelewaj filtr wrzątkiem przed wsypaniem kawy. Filtr przyklei się do dna sitka i nie przepuści fusów;
  • Pierwsze krople wody lej na kawę powoli i delikatnie. Kawa spęcznieje, co zabezpieczy nas przed przesunięciem filtru.

Do Slowpresso dołączamy paczkę 50 filtrów. Większą ilość filtrów papierowych będzie można dokupić w naszym sklepie online.

Do czego służy dzbanek?

Wykonany z ceramiki dzbanek do Slowpresso zbiera kawę skapującą z sitka. Potem służy do jej serwowania. Dzięki temu, że jest wykonany z ceramiki, dobrze trzyma temperaturę i zabezpiecza kawę przed stygnięciem.

Do czego służy pokrywka?

Pokrywkę kładziemy na sitku po zalaniu kawy wodą. Jej obecność zapobiega stygnięciu wody, która jeszcze nie przefiltrowała się przez kawę. Aby zmaksymalizować skuteczność, można rozgrzać pokrywkę przelewając ją wrzątkiem.

Po zaparzeniu kawy pokrywka zmienia funkcję i staje się podstawką. Dzięki temu nie musisz myśleć, gdzie odstawić ociekający jeszcze kawą filtr i masz pewność, że nie zabrudzisz stołu.

Z czego jest zrobione Slowpresso?

Elementy zestawu Slowpresso są wykonane z wysokiej jakości ceramiki wypalonej w bardzo wysokiej temperaturze, czyli kamionki. Dzięki temu nie wchłaniają wlewanych do nich płynów, nie przechowują zapachu i są łatwe do mycia. Są też odporne na uszkodzenia mechaniczne, lekkie uderzenia i obtłuczenia.

Ceramika ma niespotykane wśród innych materiałów właściwości utrzymywania ciepła. Dzięki temu, jeśli dobrze rozgrzejemy zestaw wrzątkiem, możemy utrzymać wysoką temperaturę kawy w czasie trwającego kilka minut parzenia.

Jak czyścić zestaw?

Slowpresso myje się bardzo łatwo, do całkowitego umycia wystarczy przepłukanie ciepłą wodą. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby myć je w zmywarce i przy pomocy detergentów.

Co oznacza nazwa Slowpresso?

Nazwa zaczyna się od angielskiego slow, czyli powoli. Odnosi się do metody parzenia. Presso pochodzi od włoskiego espressivo, czyli wyrazisty. Taki jest smak i zapach kawy parzonej w Slowpresso.

Metoda parzenia

Na czym polega parzenie kawy w Slowpresso

Zestaw Slowpresso służy do przelewowego (grawitacyjnego) parzenia kawy. Gorąca woda jest wlewana z góry na zmielone ziarna kawy i przepływa przez nie dzięki sile grawitacji. Woda wyciąga z kawy zawarte w niej substancje i wypływa dołem już jako esencja kawowa.

Od typowych metod przelewowych Slowpresso różni się przede wszystkim czasem parzenia. W dripach wynosi on około 2 – 3 minuty. W przypadku Slowpresso parzenie powinno trwać od 4 do 12 minut. Dzięki przedłużonemu kontaktowi kawy z wodą otrzymany napar jest o wiele gęstszy, bardziej esencjonalny, o pełniejszym body. Jednocześnie dość łatwo jest uzyskać bogactwo smaków i różnorodność aromatów.

Metoda parzenia w Slowpresso krok po kroku: wersja tekstowa i wideo.

Jakie kawy wybierać do Slowpresso?

W Slowpresso można zaparzyć prawie* każdą kawę. Ze względu na metodę parzenia i proporcje wody do kawy, nawet z kaw średniej jakości można uzyskać stosunkowo smaczny napar. Oczywiście najlepsze efekty osiągniesz parząc kawy dobrej jakości, świeże** i właściwie przechowywane.

W Slowpresso można parzyć zarówno ciemno palone ziarna związane z tradycją włoskich ekspresów jak i jasne kawy przeznaczone do metod przelewowych. Na pewno warto eksperymentować i szukać własnego smaku. Jako punkt startu polecamy kawy palone średnio (Full City, Full City+).

Nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o gatunek, kraj pochodzenia kawy czy sposób obróbki – wszystko zależy od preferencji smakowych. Nasze ulubione smaki, to kawy single origin pochodzące z Ameryki Środkowej i Azji, charakteryzujące się dużą słodyczą i średnią kwasowością. Bardzo ciekawe efekty daje też w Slowpresso parzenie kawy obrabianej na sucho lub w sposób mieszany (tzw. honey process).

* Wyjątek stanowią kawy ekstremalnie drobno zmielone, które mogą “zatkać” sitko i się nie zaparzyć.

** Do parzenia w Slowpresso lepiej nie wybierać ziaren świeższych niż 1 tydzień. Taka kawa “burzy się” przy parzeniu, uwalniając dwutlenek węgla, który pozostał jeszcze po procesie palenia. Najlepsze wyniki uzyskamy, jeśli w momencie parzenia minęło od 1 do 4 tygodni od palenia ziaren.

Jak mielić kawę do Slowpresso?

Najlepiej, jeśli kawa jest zmielona średnio, przypomina wtedy brązowy piasek. Grubiej niż do espresso, drobniej niż do dripa, podobnie jak do areopresu. Optymalna grubość mielenia zależy od rodzaju kawy, warto więc eksperymentować.

Rekomendujemy korzystanie z młynków żarnowych,  ręcznych lub elektrycznych. Jeśli używasz młynka nożowego (udarowego), duża ilość kawowego pyłu może skutecznie spowolnić przepływ wody.

Większość gotowych kaw sklepowych może być parzonych w Slowpresso. Są na ogół mielone dość drobno, co nieco wydłuża czas parzenia.

Nieliczne kawy sklepowe, najczęściej te przeznaczone do espresso, są zmielone ekstremalnie drobno i Slowpresso się “zatyka”, kawa się nie parzy. W takim wypadku musisz wybrać inną kawę.

Kawy mielone grubo (do dripów) można bez problemu zaparzać w Slowpresso. Czas parzenia jest wtedy nieco krótszy, smak będzie dobry, ale nie uzyskamy charakterystycznej, dużej konsystencji.

 

Ile kawy można przygotować w Slowpresso?

W dolnej części sitka Slowpresso mieści się do 24 g (około 8 łyżeczek) zmielonej kawy, z której można uzyskać 35 do 80 ml esencji kawowej.

Ile to porcji kawy? Jedna, dwie lub trzy – w zależności od preferencji. Każda z nich może być podana jako shot (mała czarna), przedłużona wodą, lub posłużyć jako baza do kawy z mlekiem..

Jeśli z zestawu korzysta jedna osoba, można w nim zaparzyć mniejszą ilość zmielonych ziaren. Do uzyskania typowego slowpresso, gęstego naparu o dużej cielistości, rekomendujemy użycie co najmniej 12 g (ok. 4 łyżeczki) na porcję kawy. Wsypanie mniejszej ilości ziaren pozwoli zaparzyć kawę smaczną, ale pozbawioną charakterystycznej konsystencji.

Jakie powinny być proporcje wody do kawy?

Slowpresso parzy się bardzo małą ilością wody w stosunku do kawy. Pozwala to na uzyskanie charakterystycznej gęstości, tłustości naparu. W celu przygotowania większej ilości smacznej kawy lepiej jest zmieszać gęsty ekstrakt z gorącą wodą, niż wlewać dodatkową wodę do sitka.

Wyjściowo zalecamy używanie 4-krotnej ilości wody w stosunku do kawy czyli ok. 100 ml wody na 24 g (dolna część sitka wypełniona kawą).

Parzenie 3-krotną ilością wody  da efekt maksymalnie gęstego, lepkiego ekstraktu o dużej słodyczy i bogatym smaku. Polecamy to osobom szukającym w kawie tego, co najlepsze.

Zaparzenie 5-cio krotną daje kawę o mniejszej cielistości, ale też ryzyko wydobycia z niej gorszych smaków. Żeby nie marnować ziaren, a jednocześnie zasmakować słodyczy z parzenia małą ilością wody rekomendujemy parzenie w dwóch turach (od razu po sobie), najpierw 3-krotną ilością i natychmiast potem 2-krotną.

Wsyp kawę do sitka

24 g kawy 

(około 8 łyżeczek, kawa wypełnia całkowicie wąską część sitka)

  • 72 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 36 ml esencji
  • 96 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 58 ml esencji
  • 120 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 80 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

12 g kawy  

(około 4 łyżeczki, kawa wypełnia połowę wąskiej część sitka)

  • 36 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 18 ml esencji
  • 48 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 30 ml esencji
  • 60 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 40 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

Jeśli chcesz parzyć inną ilość kawy (15, 18 czy 20 g), przelicz sobie samodzielnie ilość wody wg. powyższego przykładu.

Opisywana ilość wody zawiera także wodę użytą do preinfuzji (czyli skroplenia kawy przed właściwym parzeniem 1-krotną porcją wody).

Pamiętaj! Wlewanie wody w kilku porcjach wymaga więcej uwagi, ale daje lepsze efekty smakowe. W Slowpresso obowiązuje zasada, że im mniej wody wlejemy na raz, tym pełniejsze body i lepszy smak kawy otrzymamy.

 

Jaka powinna być temperatura wody?

Kawę parzymy wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. Optymalna temperatura zależy od rodzaju kawy i preferencji smakowych, ale powinna się mieścić w przedziale 80 – 96°C. Żeby uzyskać ten efekt, można wrzątek przelać do małego czajniczka lub innego naczynia. Woda się ochłodzi a precyzyjne zalewanie będzie łatwiejsze.

Najlepsze rezultaty uzyskasz korzystając z filtrowanej, nisko zmineralizowanej wody (maksymalnie do 250 mg/l). Użyj wody butelkowanej lub zaopatrz się w filtr dzbankowy.

Ile powinno trwać parzenie?

Czas parzenia w Slowpresso zależy ilości kawy, ilości wody, stopnia zmielenia ziaren, rodzaju i świeżości kawy oraz sposobu lania wody na kawę. Czasy parzenia mogą być różne. To, że nie zgadzają się z poniższym optimum, to nie znaczy, że są “złe” (o ile tylko kawa ci smakuje).

Optymalny czas zaparzenia pełnego sitka (24 g czyli ok 8 łyżeczek) kawy mielonej średnio, zależnie od ilości wody:

  • 72 ml wody (3x kawa) – około 6 minut
  • 96 ml wody (4x kawa) – około 9 minut
  • 120 ml wody (5x kawa) – około 12 minut

Jeśli kawa jest zmielona inaczej niż średnio, czas parzenia może być zupełnie inny. Drobniejsza kawa parzy się zazwyczaj dłużej a grubsza krócej, ale w niektórych przypadkach może być odwrotnie (przy niewielkich różnicach w grubości mielenia). Eksperymentuj ze stopniem mielenia, żeby uzyskać odpowiadający ci efekt.

Co wydłuża czas parzenia: większa ilość kawy, większa ilość wody, drobniej zmielona kawa, kawa mielona w młynku nożowym, ugniatanie kawy, bardzo świeżo palona kawa, zbyt powolny lub zbyt gwałtowny sposób lania wody na kawę. Jeśli Twój czas parzenia jest dłuższy niż powyżej opisany i chcesz go skrócić, eksperymentuj z powyższymi czynnikami.

Pamiętaj, że kawy w Slowpresso nie powinno się ugniatać. Ugniatanie spowoduje, że czas parzenia  wyraźnie się wydłuży. Po wsypaniu ziaren do sitka możesz najwyżej lekko nim potrząsnąć, żeby kawa równo się ułożyła.

Pamiętaj, kawa jest gotowa, gdy po podniesieniu pokrywki zobaczysz, że w sitku nie ma już wody.

Co wpływa na smak kawy?

Odpowiednio dobrana i zaparzona kawa w Slowpresso będzie słodka i zbalansowana, ujawni charakterystyczne dla siebie smaki i aromaty. Jeśli chcesz je lepiej poczuć, to zrezygnuj z gęstości (cielistości) naparu i do gotowej kawy dolej trochę gorącej wody.

Na obecność w kawie smaku gorzkiego wpływa przede wszystkim czas parzenia i temperatura wody – im dłużej i goręcej, tym więcej goryczki. Czas parzenia możesz skrócić sypiąc mniej kawy, lejąc mniej wody lub używając grubiej zmielonych ziaren.

Przesadna gorycz i inne niedobre smaki mogą też wynikać z tego, że kawa jest nieświeża. Kupuj kawy niedawno palone i zużywaj je na bieżąco.

Kwasowość kawy jest smakiem pożądanym i cenionym przez znawców tego napoju, jednak nie każdy musi ją lubić. Jeśli chcesz uniknąć tego smaku, wybieraj ziarna mocniej palone lub gatunki o naturalnie mniejszej kwasowości (większość dobrych palarni podaje takie informacje o swoich kawach). Na kwasowość kawy wpływa też temperatura parzenia. Jeśli chcesz zwiększyć kwasowość, obniż temperaturą wody, jeśli wolisz mniej smaków kwaśnych, parz wodą jak najgorętszą (ale nigdy wrzątkiem).

Zrób prezent sobie lub komuś 🎁

👉  trzyczęściowy ceramiczny zestaw

👉  instrukcja z obrazkami

👉  50 papierowych filtrów

169 zł

Wysyłamy 1 do 3 dni od zamówienia, przesyłka od 13 zł

Po kliknięciu "Zamów Slowpresso już teraz" przejdziesz do koszyka w sklepie Karamuz.pl

 

Zamów Slowpresso już teraz