FAQ – Wasze pytania o Slowpresso i nasze odpowiedzi

Zaczynasz przygodę ze Slowpresso? Zajrzyj tutaj: JAK PARZYĆ W SLOWPRESSO

Działanie zestawu

Co to jest Slowpresso i z czego się składa?

Slowpresso to to wymyślony w Polsce ceramiczny zestaw do przelewowego parzenia kawy. Zestaw składa się z trzech części: sitka, dzbanka i pokrywki, która pełni też funkcję spodka. Całość uzupełniają małe papierowe filtry w kształcie krążków.

Przelej kawę do filiżanek

Do czego służy sitko?

Sitko jest najważniejszym elementem zestawu Slowpresso. Do sitka wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Dzięki jego unikalnemu kształtowi i pięciu dziurkom uzyskamy charakterystyczny smak i konsystencję kawy. Sitko nie zadziała bez papierowych filtrów.

Do czego służą papierowe filtry?

Filtry do Slowpresso to niewielkie papierowe krążki. Dzięki nim w kawie nie ma fusów. Przy każdym parzeniu zużywasz jeden filtr, który kładziesz na dnie sitka a potem wyrzucasz razem z fusami.

Fakt, że filtr jest mały i leży na dnie sitka jest bardzo ważny dla smaku kawy ze Slowpresso. Sposób jego ułożenia zapewnia dużą gęstość naparu, a wielkość powoduje, że kawy nie dominuje smaku papieru. Może się  jednak zdarzyć, że przy zbyt gwałtownym zaparzaniu filtr przesunie się i do kawy dostanie się trochę fusów. Żeby tego uniknąć pamiętaj o dwóch rzeczach:

  • Obficie przelewaj filtr wrzątkiem przed wsypaniem kawy. Filtr przyklei się do dna sitka i nie przepuści fusów;
  • Pierwsze krople wody lej na kawę powoli i delikatnie. Kawa spęcznieje, co zabezpieczy nas przed przesunięciem filtru.

Do Slowpresso dołączamy paczkę 50 filtrów. Większą ilość filtrów papierowych będzie można dokupić w naszym sklepie online.

Do czego służy dzbanek?

Wykonany z ceramiki dzbanek do Slowpresso zbiera kawę skapującą z sitka. Potem służy do jej serwowania. Dzięki temu, że jest wykonany z ceramiki, dobrze trzyma temperaturę i zabezpiecza kawę przed stygnięciem.

Do czego służy pokrywka?

Pokrywkę kładziemy na sitku po zalaniu kawy wodą. Jej obecność zapobiega stygnięciu wody, która jeszcze nie przefiltrowała się przez kawę. Aby zmaksymalizować skuteczność, można rozgrzać pokrywkę przelewając ją wrzątkiem.

Po zaparzeniu kawy pokrywka zmienia funkcję i staje się podstawką. Dzięki temu nie musisz myśleć, gdzie odstawić ociekający jeszcze kawą filtr i masz pewność, że nie zabrudzisz stołu.

Co oznacza nazwa Slowpresso?

Nazwa zaczyna się od angielskiego slow, czyli powoli. Odnosi się do czasu parzenia, ale też do idei slow life, którą całym sercem popieramy.

Czas parzenia w Slowpresso to około 5-6 minut. Tylko to średnio trwa, gdy sypiesz pełną porcję kawy i chcesz uzyskać gęsty ekstrakt, do którego potem możesz dodać wody lub mleka.

Presso pochodzi od włoskiego espressivo, czyli wyrazisty. Taki jest smak i zapach kawy parzonej w Slowpresso.

Kawa ze Slowpresso

Jak smakuje kawa ze Slowpresso?

W Slowpresso można zaparzyć bardzo mocną, esencjonalną i bogatą w smaku kawę. Zapewniają to kształt i proporcje urządzenia, oraz metoda parzenia. 

Smak kawy będzie bardzo zależał od użytych ziaren. Jeśli wolisz moc i intensywność, używaj ciemno palonych kaw np. włoskich. Jeśli wolisz delikatniejsze, owocowe smaki i lubisz trochę kwasowości w kawie, postaw na jaśniej palone kawy do metod alternatywnych.

Slowpresso ze względu na swoją konstrukcję i metodę parzenia pozwala na uzyskanie bogatego, zbalansowanego naparu, z wyczuwalną słodyczą i o intensywnym aromacie. Nawet z kaw średniej jakości możesz uzyskać stosunkowo smaczny napój, ale pamiętaj, że najlepsze efekty osiągniesz parząc kawy dobrej jakości, świeże i właściwie przechowywane.

Czym się wyróżnia kawa ze Slowpresso?

Oddajmy głos naszym klientom:

Kawa ze Slowpresso jest sporo inna niż z kawiarki i ekspresu. Jest bardziej delikatna, jakby jedwabista, ładniej pachnie i jest mocniejsza”

Kawa parzona w naszym zestawie łączy ze sobą zalety kawy z ekspresu ciśnieniowego (wyrazistość, gęstość) i metod przelewowych (bogactwo smaków, naturalna słodycz). Spokojne, powolne parzenie i odpowiednie proporcje urządzenia sprawiają, że z woda wyciąga z kawy to, co w niej najlepsze.

Gusta są różne, więc nie wiemy, czy Slowpresso stanie się Twoją ulubioną metodą parzenia. Nie wiemy też jakie ziarna masz dobrać, żeby zaparzyć Twoje własne „idealne slowpresso„. Zachęcamy do eksperymentowania, testowania, próbowania różnych smaków. A jeśli uznasz, że to jednak nie dla Ciebie, to pamiętaj, że przyjmujemy zwroty nawet używanych zestawów.

Jest za to jedna rzecz, na którą możemy dać gwarancję – kawa ze Slowpresso na pewno zaskoczy Cię swoją wyjątkowością.

Sposób parzenia

Na czym polega parzenie kawy w Slowpresso

Zestaw Slowpresso służy do przelewowego (grawitacyjnego) parzenia kawy. Gorąca woda jest wlewana z góry na zmielone ziarna kawy i przepływa przez nie dzięki sile grawitacji. Woda wyciąga z kawy zawarte w niej substancje i wypływa dołem już jako esencja kawowa.

Od typowych metod przelewowych Slowpresso różni się przede wszystkim czasem parzenia. W dripach wynosi on około 2 – 3 minuty. W przypadku Slowpresso parzenie powinno trwać od 4 do 12 minut. Dzięki przedłużonemu kontaktowi kawy z wodą otrzymany napar jest o wiele gęstszy, bardziej esencjonalny, o pełniejszym body. Jednocześnie dość łatwo jest uzyskać bogactwo smaków i różnorodność aromatów.

Metoda parzenia w Slowpresso krok po kroku: wersja tekstowa i wideo.

Czego potrzebuję, żeby zaparzyć kawę Slowpresso?

Do zaparzenia kawy niezbędne będą co najmniej dwie części zestawu Slowpresso (sitko i pokrywka), czajnik z gorącą wodą, zmielona kawa i papierowe filtry, które dołączamy do zestawu. Zawarty w zestawie klasycznym ceramiczny dzbanek ułatwia parzenie, ale nie jest niezbędny. Jeśli wyjeżdżasz w podróż, możesz go zostawić w domu i parzyć kawę prosto do kubka.

Nie musisz mieć żadnych dodatkowych specjalistycznych akcesoriów. Zachęcamy do zaopatrzenia się w młynek żarnowy, mielenia kawy tuż przed zaparzeniem, ale nie jest to warunek konieczny, żeby cieszyć się esencjonalnym smakiem. Jeśli kupujesz kawę mieloną, to możesz ją parzyć w Slowpresso

Jakie kawy w Slowpresso? Palenie, gatunki, pochodzenie

W Slowpresso można zaparzyć każdą kawę. Nie istnieje „specjalna”, jedyna kawa przeznaczona do tej metody parzenia.

W Slowpresso wychodzą dobrze zarówno zwykłe kawy dostępne w każdym markecie,  typowe włoskie mieszanki do ekspresu oraz kawy speciality z różnych regionów. Wszystko zależy od gustu.

Nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o gatunek, kraj pochodzenia kawy czy sposób obróbki – wszystko zależy od preferencji smakowych. Nasze ulubione smaki wśród kaw speciality to kawy single origin (czyli pochodzące z jednej plantacji) charakteryzujące się dużą słodyczą i średnią kwasowością. Do tej pory nasze ulubione kawy pochodziły z Kamerunu, Peru, Meksyku i Kongo. Wyborem pozwalającym na dużą dozę pewności, że efekt będzie conajmniej zadowalający, są blendy (czyli mieszanki) przeznaczone do espresso.  Wiemy jednak, że wybór właściwej kawy, to w dużym stopniu kwestia gustu.  

Jeśli chodzi o stopień palenia, to zakres jest również dość szeroki. W Slowpresso można parzyć zarówno ciemno palone ziarna związane z tradycją włoskich ekspresów jak i jaśniejsze kawy przeznaczone do metod przelewowych. Na pewno warto eksperymentować i szukać własnego smaku. Jako punkt startu polecamy kawy palone średnio (City, American) lub śrenio ciemno  (Full City, Full City+) lub . Bardzo ciekawe efekty daje parzenie w Slowpresso kawy obrabianej na sucho lub w sposób mieszany (tzw. honey process).

Świeżo palone i zmielone tuż przed parzeniem kawy dają najlepsze efekty smakowe. Jest jednak jedno „ale”. Do parzenia w Slowpresso lepiej nie wybierać ziaren świeższych niż 1 tydzień. Taka kawa “burzy się” przy parzeniu, uwalniając dwutlenek węgla, który pozostał jeszcze po procesie palenia. Najlepsze wyniki uzyskamy, jeśli w momencie parzenia minęło od 1 do 4 tygodni od palenia ziaren.

Ile kaw mogę za jednym razem przygotować w Slowpresso?

Krótka odpowiedź brzmi: jedną lub dwie kawy.

Z pełnego sitka (24 g czyli 4 czubate łyżeczki) w trakcie jednego parzenia możesz uzyskać 40-80 ml gęstego kawowego ekstraktu. Na jego bazie zrobisz nawet 500 ml kawy (2 standardowe kubki). To czy w Slowpresso zrobisz jedną, czy dwie kawy, będzie zależało od Twoich preferencji  – można to porównać do pojedynczego i podwójnego espresso.  Są osoby, które w Slowpresso parzą za jednym razem kawę tylko dla siebie, ale też takie, które przygotowany napar dzielą nawet między 4 osoby.

Jeśli pijesz „dużą kawę”, to pamiętaj, że najlepszą metodą na przygotowanie jej w Slowpresso jest zrobienie gęstej esencji i uzupełnienie jej gorącą wodą lub mlekiem. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody do sitka, ucierpi na tym smak kawy, a Ty będziesz czekać na nią nawet kilkanaście minut.

Jak mielić kawę do Slowpresso?

Jako punkt startowy rekomendujemy mielenie średnie lub średnio drobne, zbliżone (lub minimalnie grubsze) do mielenia do kawiarki czyli tzw.włoskiej moki / kafetiery. Jest to mielenie nieco grubsze niż do ekspresów ciśnieniowych ale drobniejsze niż do typowych metod przelewowych. Kawa powinna przypominać dość drobny piasek. Dla użytkowników młynka Commandante na start polecamy zakres 20-24 klików.

Większość gotowych kaw sklepowych może być parzonych w Slowpresso. Są na ogół mielone dość drobno, co sprawia, że czas parzenia jest przy górnej granicy naszych widełek, za to uzyskujemy efekt bardzo cielistej,  „włoskiej” esencji  (małej kawy o dużej gęstości).

Polecamy korzystanie z młynków żarnowych, ręcznych lub elektrycznych. Jeśli używasz młynka nożowego (zwanego też ostrzowym lub udarowym), duża ilość kawowego pyłu może skutecznie spowolnić przepływ wody i negatywnie wpłynąć na smak kawy.

Optymalna grubość mielenia zależy od rodzaju kawy, naszego gustu i ilości użytej wody, warto więc eksperymentować. Możesz korzystać z całego zakresu stopni mielenia – od drobnego (jak do ekspresu), do grubszego, przeznaczonego do metod przelewowych (18-26 klików). Uzyskasz inne efekty niż „klasyczne  slowpresso„, ale może właśnie one Ci zasmakują. Pamiętaj tylko, żeby do sposobu mielenia dostosować ilość wody. Ogólna zasada brzmi: im grubiej zmielona kawa, tym więcej wody. I odwrotnie – przy drobno zmielonej zmniejsz ilość wody.

Jedyny wyjątek od uniwersalności Slowpresso dotyczy mielonych „na drobny pył kaw”przeznaczonych do parzenia w tygielku (kawy z Bliskiego Wschodu) i niektórych bardzo drobno zmielonych kaw do espresso. Jeśli wsypiesz pełne sitko takiej kawy, może ona  “zatkać” sitko i parzenie się zatrzyma lub będzie trwało zbyt długo. Jeżeli masz taką kawę, spróbuj wsypywać jej mniej albo delikatnie zamieszać kawę łyżeczką w trakcie parzenia. Te działania niekoniecznie muszą rozwiązać problem. W takim wypadku zmień kawę. 

Jakie powinny być proporcje wody do kawy?

Slowpresso parzy się bardzo małą ilością wody w stosunku do kawy. Pozwala to na uzyskanie charakterystycznej gęstości, tłustości naparu. W celu przygotowania większej ilości smacznej kawy lepiej jest zmieszać gęsty ekstrakt z gorącą wodą, niż wlewać dodatkową wodę do sitka.

Wyjściowo zalecamy używanie 4-krotnej ilości wody w stosunku do kawy czyli ok. 100 ml wody na 24 g (4 czubate łyżeczki, czyli dolna część sitka w całości wypełniona kawą).

Gdy w Slowpresso parzysz kawę tylko dla siebie, a pełna porcja (4 czubate łyżeczki – 24 g)  to dla Ciebie za dużo, możesz wsypać mniej. Dla uzyskania gęstego slowpresso, intensywnej małej czarnej, rekomendujemy użycie co najmniej 12 g (2 czubate łyżeczki). Jeśli chcesz możesz też wyspać ilość pośrednią. 18 g (3 łyżeczki) lub 20 g. Pamiętaj, żeby dostosować ilość wody do ilości wsypanej kawy: 3 do 5 razy wody w stosunku do wagi kawy.

Parzenie 3-krotną ilością wody  da efekt maksymalnie gęstego, lepkiego ekstraktu o dużej słodyczy, pewnej kwasowości i bardzo intensywnym smaku. Polecamy to osobom szukającym w kawie samej esencji.

4-ro krotna ilość wody to tzw. standard. Uzyskujemy kawę o dużej, ale nie ekstremalnie dużej cielistości, zbalansowaną, ale dość intensywną.

Zaparzenie 5-cio krotną ilością wody daje kawę o mniejszej cielistości, ale też ryzyko wydobycia z niej więcej goryczy. Dla osób, które nie lubią marnować ziaren, a jednocześnie zasmakować efektów parzenia małą ilością wody, rekomendujemy parzenie w dwóch turach (od razu po sobie), najpierw 3-krotną ilością i natychmiast potem 2-krotną.

Pamiętaj, że te wszystkie rekomendacje dotyczą klasycznego mielenia do Slowpresso, czyli średnio-drobnego, zbliżonego do mielenia do kawiarki. Jeśli mielisz grubiej, bardziej jak do klasycznego dripa, radzimy wysypywać co najmniej 18 g kawy i zalewać ją większą ilością wody.

Jeśli mielisz kawę drobno lub używasz gotowej kawy mielonej pod ekspres i kawa parzy Ci się zbyt wolno, zmniejsz ilość wsypywanej kawy i wody wlewanej do sitka. Kawa i tak będzie bardzo intensywna, a jej ilość uzupełnisz wodą lub mlekiem już po zaparzeniu.

Wsyp kawę do sitka

24 g kawy 

(około 8 łyżeczek, kawa wypełnia całkowicie wąską część sitka)

  • 72 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 36 ml esencji
  • 96 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 58 ml esencji
  • 120 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 80 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

12 g kawy  

(około 4 łyżeczki, kawa wypełnia połowę wąskiej część sitka)

  • 36 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 18 ml esencji
  • 48 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 30 ml esencji
  • 60 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 40 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

Jeśli chcesz parzyć inną ilość kawy (15, 18 czy 20 g), przelicz sobie samodzielnie ilość wody wg. powyższego przykładu.

Opisywana ilość wody zawiera także wodę użytą do preinfuzji (czyli skroplenia kawy przed właściwym parzeniem 1-krotną porcją wody).

Pamiętaj! Wlewanie wody w kilku porcjach wymaga więcej uwagi, ale daje lepsze efekty smakowe. W Slowpresso obowiązuje zasada, że im mniej wody wlejemy na raz, tym pełniejsze body i lepszy smak kawy otrzymamy.

 

Jaka powinna być temperatura wody?

Kawę parzymy wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. Optymalna temperatura zależy od rodzaju kawy i preferencji smakowych, ale powinna się mieścić w przedziale 80 – 96°C. Żeby uzyskać ten efekt, można wrzątek przelać do małego czajniczka lub innego naczynia. Woda się ochłodzi a precyzyjne zalewanie będzie łatwiejsze.

Najlepsze rezultaty uzyskasz korzystając z filtrowanej, nisko zmineralizowanej wody (maksymalnie do 250 mg/l). Użyj wody butelkowanej lub zaopatrz się w filtr dzbankowy.

Ile powinno trwać parzenie?

Czas parzenia w Slowpresso zależy ilości kawy, ilości wody, stopnia zmielenia ziaren, rodzaju i świeżości kawy oraz sposobu lania wody na kawę. Czasy parzenia mogą być różne. To, że nie zgadzają się z poniższym optimum, to nie znaczy, że są “złe” (o ile tylko kawa ci smakuje).

Optymalny czas zaparzenia pełnego sitka (24 g czyli ok 8 łyżeczek) kawy mielonej średnio, zależnie od ilości wody:

  • 72 ml wody (3x kawa) – około 6 minut
  • 96 ml wody (4x kawa) – około 9 minut
  • 120 ml wody (5x kawa) – około 12 minut

Jeśli kawa jest zmielona inaczej niż średnio, czas parzenia może być zupełnie inny. Drobniejsza kawa parzy się zazwyczaj dłużej a grubsza krócej, ale w niektórych przypadkach może być odwrotnie (przy niewielkich różnicach w grubości mielenia). Eksperymentuj ze stopniem mielenia, żeby uzyskać odpowiadający ci efekt.

Co wydłuża czas parzenia: większa ilość kawy, większa ilość wody, drobniej zmielona kawa, kawa mielona w młynku nożowym, ugniatanie kawy, bardzo świeżo palona kawa, zbyt powolny lub zbyt gwałtowny sposób lania wody na kawę. Jeśli Twój czas parzenia jest dłuższy niż powyżej opisany i chcesz go skrócić, eksperymentuj z powyższymi czynnikami.

Pamiętaj, że kawy w Slowpresso nie powinno się ugniatać. Ugniatanie spowoduje, że czas parzenia wyraźnie się wydłuży. Po wsypaniu ziaren do sitka możesz najwyżej lekko nim potrząsnąć, żeby kawa równo się ułożyła. Jedyny przypadek, w  którym lekkie ugniecenie może dać dobre efekty, jest gdy przy użyciu małej ilości kawy (mniej niż 12 g – 2 czubate łyżeczki) chcesz zaparzyć intensywną, gęstą esencję.  

Pamiętaj, kawa jest gotowa, gdy po podniesieniu pokrywki zobaczysz, że w sitku nie ma już wody.

Co wpływa na smak kawy?

Odpowiednio dobrana i zaparzona kawa w Slowpresso będzie słodka i zbalansowana, ujawni charakterystyczne dla siebie smaki i aromaty. Jeśli chcesz je lepiej poczuć, to zrezygnuj z gęstości (cielistości) naparu i do gotowej kawy dolej trochę gorącej wody.

Na obecność w kawie smaku gorzkiego wpływa przede wszystkim czas parzenia i temperatura wody – im dłużej i goręcej, tym więcej goryczki. Czas parzenia możesz skrócić sypiąc mniej kawy, lejąc mniej wody lub używając grubiej zmielonych ziaren.

Przesadna gorycz i inne niedobre smaki mogą też wynikać z tego, że kawa jest nieświeża. Kupuj kawy niedawno palone i zużywaj je na bieżąco.

Kwasowość kawy jest smakiem pożądanym i cenionym przez znawców tego napoju, jednak nie każdy musi ją lubić. Jeśli chcesz uniknąć tego smaku, wybieraj ziarna mocniej palone lub gatunki o naturalnie mniejszej kwasowości (większość dobrych palarni podaje takie informacje o swoich kawach). Na kwasowość kawy wpływa też temperatura parzenia. Jeśli chcesz zwiększyć kwasowość, obniż temperaturą wody, jeśli wolisz mniej smaków kwaśnych, parz wodą jak najgorętszą (ale nigdy wrzątkiem).

Wygląd, materiał, użytkowanie

Czy Slowpresso jest gotowe do wręczenia jako prezent?

Tak. Slowpresso jest zapakowane w ładne, ekologiczne pudełko. W środku są filtry i instrukcja używania (w 10 punktach z obrazkami, przyjemna i czytelna). 

Tak o estetyce opakowania Slowpresso pisze jeden z klientów:

Już sam unboxing sprawił mi przyjemność, porównywalną z rozpakowaniem produktów Apple!”

Z czego jest zrobione Slowpresso?

Elementy zestawu Slowpresso są wykonane z wysokiej jakości ceramiki wypalonej w bardzo wysokiej temperaturze, czyli kamionki. Dzięki temu nie wchłaniają wlewanych do nich płynów, nie przechowują zapachu i są łatwe do mycia. Są też odporne na uszkodzenia mechaniczne, lekkie uderzenia i obtłuczenia.

Ceramika ma niespotykane wśród innych materiałów właściwości utrzymywania ciepła. Dzięki temu, jeśli dobrze rozgrzejemy zestaw wrzątkiem, możemy utrzymać wysoką temperaturę kawy w czasie trwającego kilka minut parzenia.

Jak czyścić zestaw?

Slowpresso myje się bardzo łatwo, do całkowitego umycia wystarczy przepłukanie ciepłą wodą. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby myć je w zmywarce i przy pomocy detergentów.

Co zrobić, jak skończą się papierowe filtry?

Filtry do Slowpresso – małe papierowe krążki o średnicy 5 cm – można dokupić u nas w sklepie karamuz.pl w cenie 9 zł za 100 filtrów (obecnie w paczkach po 200 sztuk). Koszty są podobne jak przy piciu kawy z trójkątnych filtrów (ok 7 zł za 100 sztuk). Jeśli filtry skończą się niespodziewanie i nie zdążycie na czas zamówić, można wyciąć kółeczka z łatwo dostępnych trójkątnych lub dowolnych innych filtrów do kawy.

Masz już Slowpresso? Dokup filtry teraz.

✉️  Czekamy na maila od Ciebie ✉️

Jeśli masz jakieś pytania, pisz bez wahania 😊

slowpresso@karamuz.pl