FAQ – kompendium wiedzy o Slowpresso

Zaczynasz przygodę ze Slowpresso? Zajrzyj tutaj: JAK PARZYĆ W SLOWPRESSO

Działanie zestawu

Co to jest Slowpresso i z czego się składa

Slowpresso to to wymyślony w Polsce ceramiczny zestaw do przelewowego parzenia kawy. Zestaw składa się z trzech części: sitka, dzbanka i pokrywki, która pełni też funkcję spodka. Całość uzupełniają małe papierowe filtry w kształcie krążków.

Sitko jest najważniejszym elementem zestawu Slowpresso. Do sitka wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Dzięki jego unikalnemu kształtowi i pięciu dziurkom uzyskamy charakterystyczny smak i konsystencję kawy. Sitko nie zadziała bez papierowych filtrów.

 Dzbanek do Slowpresso zbiera kawę skapującą z sitka. Potem służy do jej serwowania. Dzięki temu, że jest wykonany z ceramiki, dobrze trzyma temperaturę i zabezpiecza kawę przed stygnięciem.

Pokrywkę kładziemy na sitku po zalaniu kawy wodą. Jej obecność zapobiega stygnięciu wody, która jeszcze nie przefiltrowała się przez kawę. Aby zmaksymalizować skuteczność, można rozgrzać pokrywkę przelewając ją wrzątkiem. Po zaparzeniu kawy pokrywka zmienia funkcję i staje się podstawką. Dzięki temu nie musisz myśleć, gdzie odstawić ociekający jeszcze kawą filtr i masz pewność, że nie zabrudzisz stołu.

Papierowe filtry do Slowpresso to niewielkie papierowe krążki. Dzięki nim w kawie nie ma fusów. Przy każdym parzeniu zużywasz jeden filtr, który kładziesz na dnie sitka a potem wyrzucasz razem z fusami.

Przelej kawę do filiżanek

Co oznacza nazwa Slowpresso

Nazwa zaczyna się od angielskiego slow, czyli powoli. Odnosi się do czasu parzenia, ale też do idei slow life, którą całym sercem popieramy.

Czas parzenia w Slowpresso to około 5-6 minut. Tylko to średnio trwa, gdy sypiesz pełną porcję kawy i chcesz uzyskać gęsty ekstrakt, do którego potem możesz dodać wody lub mleka.

Presso pochodzi od włoskiego espressivo, czyli wyrazisty. Taki jest smak i zapach kawy parzonej w Slowpresso.

Kawa ze Slowpresso

Jak smakuje kawa ze Slowpresso

W Slowpresso można zaparzyć bardzo mocną, esencjonalną i bogatą w smaku kawę. Zapewniają to kształt i proporcje urządzenia, oraz metoda parzenia. 

Smak kawy będzie bardzo zależał od użytych ziaren. Jeśli wolisz moc i intensywność, używaj ciemno palonych kaw np. włoskich. Jeśli wolisz delikatniejsze, owocowe smaki i lubisz trochę kwasowości w kawie, postaw na jaśniej palone kawy do metod alternatywnych.

Slowpresso ze względu na swoją konstrukcję i metodę parzenia pozwala na uzyskanie bogatego, zbalansowanego naparu, z wyczuwalną słodyczą i o intensywnym aromacie. Nawet z kaw średniej jakości możesz uzyskać stosunkowo smaczny napój, ale pamiętaj, że najlepsze efekty osiągniesz parząc kawy dobrej jakości, świeże i właściwie przechowywane.

Czym się wyróżnia kawa ze Slowpresso

Oddajmy głos naszym klientom:

Kawa ze Slowpresso jest sporo inna niż z kawiarki i ekspresu. Jest bardziej delikatna, jakby jedwabista, ładniej pachnie i jest mocniejsza”

Kawa parzona w naszym zestawie łączy ze sobą zalety kawy z ekspresu ciśnieniowego (wyrazistość, gęstość) i metod przelewowych (bogactwo smaków, naturalna słodycz). Spokojne, powolne parzenie i odpowiednie proporcje urządzenia sprawiają, że z woda wyciąga z kawy to, co w niej najlepsze.

Gusta są różne, więc nie wiemy, czy Slowpresso stanie się Twoją ulubioną metodą parzenia. Nie wiemy też jakie ziarna masz dobrać, żeby zaparzyć Twoje własne idealne slowpresso. Zachęcamy do eksperymentowania, testowania, próbowania różnych smaków. A jeśli uznasz, że to jednak nie dla Ciebie, to pamiętaj, że przyjmujemy zwroty nawet używanych zestawów.

Jest za to jedna rzecz, na którą możemy dać gwarancję – kawa ze Slowpresso na pewno zaskoczy Cię swoją wyjątkowością.

Czy w Slowpresso można zrobić prawdziwe espresso

Odpowiedź brzmi: tak i nie!

Włoskie espresso powstaje dzięki działaniu wysokiego ciśnienia. Zasada parzenia w Slowpresso jest zupełnie inna. To urządzenie grawitacyjne, przelewowe. Jeśli tak podejdziemy do sprawy, to kawa ze Slowpresso nie jest nawet podobna espresso.

Inaczej, gdy najważniejszym kryterium jest dla nas uzyskany wynik. Kawa ze Slowpresso jest bardzo esencjonalna, gęsta, aromatyczna. Nasi klienci twierdzą, że doskonale zastępuje kawę z ekspresu, a wielu z nich uważa, że jest od niej lepsza. 

Reasumując: kawa ze Slowpresso jest esencjonalna i mała jak kawa z ekspresu (podobnie jak ona jest świetną bazą do kawy z mlekiem), ale przez to, że powstaje w inny sposób, ma inny smak, jest mniej gorzka, ma w sobie więcej naturalnej dla kawy słodyczy.

Piję kawę w dużym kubku, czy Slowpresso jest dla mnie

Jak najbardziej! Slowpresso doskonale się nadaje jako baza do większej kawy. 

Jeśli pijesz kawę z mlekiem, przygotuj w Slowpresso małą, czarną esencję i uzupełnij ją taką ilością mleka, jaką lubisz.

A może Twoja ulubiona kawa to „duża czarna”? Taka kawa najlepiej wychodzi w Slowpresso, jeśli zrobić bazę w postaci gęstej esencji, a potem uzupełnisz ją wodą o takiej temperaturze, jaką lubisz najbardziej. 

Kawa ze Slowpresso vs. inne popularne metody

EKSPRES CIŚNIENIOWY

Ekspresów jest wiele – kolbowe , automatyczne i kapsułkowe, duże i małe, drogie i tańsze. Jakość kawy z ekspresu może być bardzo różna, zależy od samego ekspresu i umiejętności właściciela. Kawa w ekspresie robi się szybko, ale trudno go przewozić. Zrobienie dobrej kawy wymaga zazwyczaj sporo wiedzy.
  • W Slowpresso, podobnie jak w ekspresie, powstaje gęsty ekstrakt, na bazie którego można zrobić dowolną kawę – z wodą lub mlekiem.
  • Kawa ze Slowpresso jest gęsta i mocna, ale ma w sobie inne nuty smakowe niż espresso, ponieważ jest to kawa przelewowa.
  • Parzenie kawy w ekspresie trwa dużo krócej niż parzenie kawy w Slowpresso (kilkadziesiąt sekund vs. ok 5 minut, żeby zrobić 25 ml ekstraktu).
  • Kawa z ekspresu może mieć piankę (crema), Slowpresso jej nie ma.
  • Zaparzenie naprawdę dobrej kawy w Slowpresso jest łatwiejsze niż w ekspresie kolbowym – jest mniej zasad do zapamiętania i czynności do wykonania.
  • Slowpresso jest przenośne.
  • Slowpresso jest dużo tańsze niż ekspresy.

KAWIARKA

Włoska kawiarka, czyli inaczej moka to urządzenie wymyślone i rozpropagowane w XX wieku przez włoską rodzinę Bialettich. Moka zrewolucjonizowała przygotowywanie kawy w domu, do dziś jest jednym z bardziej popularnych urządzeń do parzenia kawy.
  • Kawa ze Slowpresso ma inne bardziej złożone smaki, niż ta z kawiarki, można uzyskać więcej naturalnej słodyczy, goryczy lub kwasowości (zależy od temperatury wody i rodzaju kawy).
  • Kawa ze Slowpresso jest gęstsza i mocniejsza niż ta z kawiarki.
  • Kawa ze Slowpresso lepiej się nadaje do zrobienia dużej, bardzo mlecznej kawy, typu latte (bo nie ma w niej dużo wody).
  • Kawa zaparzona w Slowpresso nie jest tak gorąca, jak ta z kawiarki.
  • Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebna jest kuchenka, do Slowpresso wystarczy dowolne źródło gorącej wody (np. czajnik elektryczny).
  • W odróżnieniu od kawiarki, w Slowpresso kawa nigdy nie wykipi, nie zagotuje się i nie zaleje ci połowy kuchni.

DRIP / CHEMEX / KAWA Z FILTRA

Urządzenia do przelewowego parzenia kawy są bardzo różnorodne i kawa z nich może mieć różny smak i właściwości. Dlatego to porównanie także ma charakter orientacyjny. Główną różnicą będzie konsystencja (cielistość) kawy – metody przelewowe słyną z delikatności naparu, Slowpresso wręcz przeciwnie.
  • Podobnie jak inne metody przelewowe Slowpresso wyciąga z kawy największe bogactwo smaków i zapachów.
  • Parzenie kawy w Slowpresso trwa trochę dłużej niż w innych metodach przelewowych (6-8 minut vs 2-3 minuty).
  • Kawa z Slowpresso ma nieco więcej kofeiny, niż kawa z innych metod przelewowych.
  • Kawa ze Slowpresso jest dużo gęstsza, ma „tłustą” konsystencję (większą cielistość) – to jest największa różnica między tymi metodami.
  • Slowpresso to zestaw składający się z trzech części: sitko, pokrywka i dzbanek do serwowania kawy. Większość dripów składa się tylko z sitka.

Sposób parzenia

Na czym polega parzenie kawy w Slowpresso

Zestaw Slowpresso służy do przelewowego (grawitacyjnego) parzenia kawy. Gorąca woda jest wlewana z góry na zmielone ziarna kawy i przepływa przez nie dzięki sile grawitacji. Woda wyciąga z kawy zawarte w niej substancje i wypływa dołem już jako esencja kawowa.

Od typowych metod przelewowych Slowpresso różni się przede wszystkim czasem parzenia. W dripach wynosi on około 2-3 minuty. W przypadku Slowpresso parzenie powinno trwać od 4 do 12 minut. Dzięki przedłużonemu kontaktowi kawy z wodą otrzymany napar jest o wiele gęstszy, bardziej esencjonalny, o pełniejszym body. Jednocześnie dość łatwo jest uzyskać bogactwo smaków i różnorodność aromatów.

Metoda parzenia w Slowpresso krok po kroku: wersja tekstowa i wideo.

Do czego służą papierowe filtry

Filtry do Slowpresso to niewielkie papierowe krążki. Dzięki nim w kawie nie ma fusów. Przy każdym parzeniu zużywasz jeden filtr, który kładziesz na dnie sitka a potem wyrzucasz razem z fusami.

Fakt, że filtr jest mały i leży na dnie sitka, jest bardzo ważny dla smaku kawy ze Slowpresso. Sposób jego ułożenia zapewnia dużą gęstość naparu, a wielkość powoduje, że kawy nie dominuje smaku papieru. Może się  jednak zdarzyć, że przy zbyt gwałtownym zaparzaniu filtr przesunie się i do kawy dostanie się trochę fusów. Żeby tego uniknąć pamiętaj o dwóch rzeczach:

  • Obficie przelewaj filtr wrzątkiem przed wsypaniem kawy. Filtr przyklei się do dna sitka i nie przepuści fusów;
  • Pierwsze krople wody lej na kawę powoli i delikatnie. Kawa spęcznieje, co zabezpieczy przed przesunięciem filtru.

Do Slowpresso dołączamy paczkę 200 filtrów. Większą ilość filtrów papierowych będzie można dokupić w naszym sklepie online.

Czego potrzebuję, żeby zrobić kawę w Slowpresso

Do zaparzenia kawy niezbędne będą co najmniej dwie części zestawu Slowpresso (sitko i pokrywka), czajnik z gorącą wodą, zmielona kawa i papierowe filtry, które dołączamy do zestawu. Zawarty w zestawie klasycznym ceramiczny dzbanek ułatwia parzenie, ale nie jest niezbędny. Jeśli wyjeżdżasz w podróż, możesz go zostawić w domu i parzyć kawę prosto do kubka.

Nie musisz mieć żadnych dodatkowych specjalistycznych akcesoriów. Zachęcamy do zaopatrzenia się w młynek żarnowy, mielenia kawy tuż przed zaparzeniem, ale nie jest to warunek konieczny, żeby cieszyć się esencjonalnym smakiem. Jeśli kupujesz kawę mieloną, to możesz ją parzyć w Slowpresso

Czy przygotowanie kawy w Slowpresso jest trudne

Kształt i proporcje sitka do Slowpresso sprawiają, że zaparzenie dobrej kawy w nim jest proste i nie wymaga dużego doświadczenia. Wynika to z faktu, że sitko ma płaskie dno i pionowe ścianki i woda przepływa równomiernie przez całą kawę niezależnie od sposobu lania. Żeby zaparzyć kawę w Slowpresso wystarczy włożyć filtr, lekko go zwilżyć, wsypać kawę i wlać wodę.

Większość naszych klientów pisze nam, że dobra kawa ze Slowpresso wychodzi im za pierwszym lub drugim razem.

Jak uzyskać perfekcyjny smak kawy ze Slowpresso

Jeśli chcesz, żeby kawa miała idealną konsystencję,  zbalansowany smak i właściwą temperaturę, radzimy skorzystać z tych wskazówek:

1. Przed wsypaniem kawy dobrze rozgrzej cały zestaw: włóż sitko do dzbanka i polej obficie gorącą wodą (może być wrzątek). Potem włóż filtr i dolej jeszcze trochę wody. Zostaw wodę w dzbanku na kilka / kilkanaście sekund. Grube ścianki zestawu rozgrzeją się i będą długo trzymać temperaturę wody.  Osobno możesz rozgrzać pokrywkę, nalewając wody do środka lub polewając ją całą wrzątkiem np. w zlewie. Pamiętaj, żeby wylać wodę z dzbanka przed rozpoczęciem parzenia.

2. Parzenie zacznij od zwilżenia kawę niedużą ilością wody (najlepiej tyle samo wody, co kawy, czyli 24 ml wody dla 24 g. kawy). Ta czynność, zwana też preinfuzją lub bloomingiem, ma na celu przygotowanie kaw na przyjęcie większej ilości wody. Odczekaj aż kawa wchłonie całą pierwszą partię wody, zanim wlejesz resztę. Na zdjęciu poniżej widać jak blooming wpływa na zachowanie kawy.

3. Nie wlewaj do sitka zbyt wiele wody. Proporcje wody do ilości i stopnia zmielenia ziaren znacząco wpływają na smak zaparzonej kawy. Jeśli Twoja kawa wychodzi gorzka, ma płaski smak pozbawiony naturalnej słodyczy, spróbuj wlewać trochę mniej wody. Jeśli chcesz wypić więcej kawy, do zaparzonego ekstraktu dolej gorącej wody. Więcej na ten temat w odpowiedzi na pytanie: „Ile wody potrzeba do zaparzenia kawy w Slowpresso”. 

Odpowiednio dobrana i zaparzona kawa w Slowpresso będzie słodka i zbalansowana, ujawni charakterystyczne dla siebie smaki i aromaty.

Kawa zaparzona z bloomingiem (po lewej) i bez bloomingu (po prawej).

Ile kaw mogę za jednym razem przygotować w Slowpresso

Krótka odpowiedź brzmi: jedną lub dwie kawy.

Z pełnego sitka (24 g czyli 4 czubate łyżeczki) w trakcie jednego parzenia możesz uzyskać 40-80 ml gęstego kawowego ekstraktu. Na jego bazie zrobisz nawet 500 ml kawy (2 standardowe kubki). To czy w Slowpresso zrobisz jedną, czy dwie kawy, będzie zależało od Twoich preferencji  – można to porównać do pojedynczego i podwójnego espresso.  Są osoby, które w Slowpresso parzą za jednym razem kawę tylko dla siebie, ale też takie, które przygotowany napar dzielą nawet między 4 osoby.

Jeśli pijesz dużą kawę, to pamiętaj, że najlepszą metodą na przygotowanie jej w Slowpresso jest zrobienie gęstej esencji i uzupełnienie jej gorącą wodą lub mlekiem. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody do sitka, ucierpi na tym smak kawy, a Ty będziesz czekać na nią nawet kilkanaście minut.

Ile wody potrzeba do zaparzenia kawy w Slowpressooki

 Slowpresso parzy się bardzo małą ilością wody w stosunku do kawy. Pozwala to na uzyskanie charakterystycznej gęstości, tłustości naparu. W celu przygotowania większej ilości smacznej kawy lepiej jest zmieszać gęsty ekstrakt z gorącą wodą, niż wlewać dodatkową wodę do sitka.

Wyjściowo zalecamy używanie czterokrotnej ilości wody w stosunku do kawy czyli ok. 100 ml wody na 24 g (4 czubate łyżeczki, czyli dolna część sitka w całości wypełniona kawą).

Gdy w Slowpresso parzysz kawę tylko dla siebie, a pełna porcja (4 czubate łyżeczki – 24 g)  to dla Ciebie za dużo, możesz wsypać mniej. Dla uzyskania gęstego slowpresso, intensywnej małej czarnej, rekomendujemy użycie co najmniej 12 g (2 czubate łyżeczki). Jeśli chcesz możesz też wyspać ilość pośrednią. 18 g (3 łyżeczki) lub 20 g. Pamiętaj, żeby dostosować ilość wody do ilości wsypanej kawy: 3 do 5 razy wody w stosunku do wagi kawy.

Parzenie trzykrotną ilością wody  da efekt maksymalnie gęstego, lepkiego ekstraktu o dużej słodyczy, pewnej kwasowości i bardzo intensywnym smaku. Polecamy to osobom szukającym w kawie samej esencji i odpowiednika włoskiego espresso.

Cztero krotna ilość wody to standard. Uzyskujemy kawę o dużej, ale nie ekstremalnie dużej cielistości, zbalansowaną, ale dość intensywną.

Zaparzenie pięcio krotną ilością wody (sitko pełne wody aż do pokrywki) daje kawę o mniejszej cielistości, ale też ryzyko wydobycia z niej więcej goryczy. Dla osób, które nie lubią marnować ziaren, a jednocześnie zasmakować efektów parzenia małą ilością wody, rekomendujemy parzenie w dwóch turach (od razu po sobie), najpierw trzykrotną ilością i natychmiast potem dwukrotną.

Nie zalecamy lania więcej wody, niż jedno pełne sitko! Jeśli pijesz dużą kawę, zdecydowanie lepszy smak uzyskasz dolewając gorącej wody do przygotowanej esencji.

Pamiętaj, że te wszystkie rekomendacje dotyczą klasycznego mielenia do Slowpresso, czyli średnio-drobnego, zbliżonego do mielenia do kawiarki. Jeśli mielisz grubiej, bardziej jak do klasycznego dripa, radzimy wysypywać co najmniej 18 g kawy i zalewać ją większą ilością wody.

 

Wsyp kawę do sitka

24 g kawy 

(około 8 łyżeczek, kawa wypełnia całkowicie wąską część sitka)

  • 72 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 36 ml esencji
  • 96 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 58 ml esencji
  • 120 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 80 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

12 g kawy  

(około 4 łyżeczki, kawa wypełnia połowę wąskiej część sitka)

  • 36 ml wody (3x kawa), otrzymamy ok. 18 ml esencji
  • 48 ml wody (4x kawa), otrzymamy ok. 30 ml esencji
  • 60 ml wody (5x kawa) otrzymamy ok. 40 ml esencji (zalecamy parzenie w 2 turach)

Jeśli chcesz parzyć inną ilość kawy (15, 18 czy 20 g), przelicz sobie samodzielnie ilość wody wg. powyższego przykładu.

Opisywana ilość wody zawiera także wodę użytą do preinfuzji (czyli skroplenia kawy przed właściwym parzeniem).

Pamiętaj! Wlewanie wody w kilku porcjach wymaga więcej uwagi, ale daje lepsze efekty smakowe. W Slowpresso obowiązuje zasada, że im mniej wody wlejemy na raz, tym pełniejsze body i lepszy smak kawy otrzymamy.

 

Ile powinno trwać parzenie

Czas parzenia w Slowpresso zależy ilości kawy, ilości wody, stopnia zmielenia ziaren, rodzaju i świeżości kawy oraz sposobu lania wody na kawę. Czasy parzenia mogą być różne. To, że nie zgadzają się z poniższym optimum, to nie znaczy, że są złe – o ile tylko kawa ci smakuje).

Optymalny czas zaparzenia pełnego sitka (24 g czyli ok 4 czubate łyżeczki) kawy mielonej średnio, zależnie od ilości wody:

  • 72 ml wody (3x kawa) – około 6 minut
  • 96 ml wody (4x kawa) – około 9 minut
  • 120 ml wody (5x kawa) – około 12 minut

Jeśli kawa jest zmielona inaczej niż średnio, czas parzenia może być zupełnie inny. Drobniejsza kawa parzy się zazwyczaj dłużej a grubsza krócej, ale w niektórych przypadkach może być odwrotnie. Eksperymentuj ze stopniem mielenia, żeby uzyskać odpowiadający ci efekt.

Co zrobić, jeśli parzenie w Slowpresso trwa zbyt długo? Najprawdopodobniej jest to spowodowane jedną z poniższych przyczyn:

  1. Kawa jest zbyt drobno zmielona – jeśli używasz młynka, spróbuj zmielić grubiej. Jeśli kupujesz mieloną kawę, wypróbuj inną (np. kawy bardzo drobno mielone np. tureckie niezbyt się nadają do Slowpresso)
  2. Być może masz zły lub zużyty młynek – młynki ostrzowe nie mielą równo i powodują długi czas parzenia. To samo może się stać, gdy Twój młynek żarnowy jest już zużyty. W takiej sytuacji, poza zmianą młynka, możesz też lekko zamieszać łyżeczką (pobudzić) kawę w takcie parzenia. Uważaj tylko, żeby nie poruszyć filtra.
  3. Niechcący wkładasz dwa filtry zamiast jednego  – postaraj się tego nie robić
  4. Nie zwilżasz filtra przed sypaniem kawy – pamiętaj, że powinien być lekko wilgotny.
  5. Od razu wlewasz do sitka pełną wody – spróbuj zwilżyć kawę niewielką ilością i dopiero jak wsiąknie, wlać resztę.
  6. Ugniatasz kawę – nie powinno się tego robić (chyba, że wsypujesz pół porcji – dwie łyżeczki – i chcesz uzyskać bardziej esencjonalny napar)
  7. Wsypujesz do sitka za dużo kawy – spróbuj wsypać mniej, np. 3 łyżeczki.
  8. Wlewasz zbyt dużo wody (maksymalna zalecana przez nas ilość to pełne sitko – do pokrywki – czyli ok. 120 ml) – wlej mniej wody a potem połącz esencję z gorącą wodą lub mlekiem.
  9. Kawa, której używasz jest zbyt świeża (palona mniej niż tydzień wcześniej) – daj jej chwilę dojrzeć.

 

Jak mielić kawę do Slowpresso

Jako punkt startowy rekomendujemy mielenie średnie lub średnio drobne, zbliżone do mielenia do kawiarki (włoskiej kafetiery zwanej też moką). Jest to mielenie nieco grubsze niż do ekspresów ciśnieniowych, ale dużo drobniejsze niż do typowych metod przelewowych –zmielona kawa powinna przypominać dość drobny piasek. Dla użytkowników młynka Commandante na start polecamy 20 klików i ew. eksperymenty z drobniejszym lub grubszym mieleniem.

Większość gotowych kaw sklepowych może być parzonych w Slowpresso. Są na ogół mielone dość drobno, co sprawia, że czas parzenia jest przy górnej granicy naszych widełek, za to uzyskujemy efekt bardzo cielistej,  „włoskiej’ esencji  (małej kawy o dużej gęstości).

Polecamy korzystanie z młynków żarnowych, ręcznych lub elektrycznych. Jeśli używasz młynka nożowego (zwanego też ostrzowym lub udarowym), duża ilość kawowego pyłu może skutecznie spowolnić przepływ wody i negatywnie wpłynąć na smak kawy.

Optymalna grubość mielenia zależy od rodzaju kawy, naszego gustu i ilości użytej wody, warto więc eksperymentować. Możesz korzystać z całego zakresu stopni mielenia – od drobnego (jak do ekspresu), do grubszego, przeznaczonego do metod przelewowych (18-26 klików). Uzyskasz inne efekty niż klasyczne  slowpresso, ale może właśnie one Ci zasmakują. Pamiętaj tylko, żeby do sposobu mielenia dostosować ilość wody. Ogólna zasada brzmi: im grubiej zmielona kawa, tym więcej wody. I odwrotnie – przy drobno zmielonej zmniejsz ilość wody.

Jedyny wyjątek od uniwersalności Slowpresso dotyczy mielonych „na drobny pył” kaw przeznaczonych do parzenia w tygielku (kawy z Bliskiego Wschodu) i niektórych bardzo drobno zmielonych kaw do espresso. Jeśli wsypiesz pełne sitko takiej kawy, może ona  zatkać sitko i parzenie się zatrzyma, lub będzie trwało zbyt długo. Jeżeli masz taką kawę, spróbuj wsypywać jej mniej albo delikatnie zamieszać kawę łyżeczką w trakcie parzenia. Te działania niekoniecznie muszą rozwiązać problem. W takim wypadku zmień kawę. 

Jaka powinna być temperatura wody

Kawę parzymy wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. Optymalna temperatura zależy od rodzaju kawy i preferencji smakowych, ale powinna się mieścić w przedziale 80-96°C. Żeby uzyskać ten efekt, można wrzątek przelać do małego czajniczka lub innego naczynia. Woda się ochłodzi a precyzyjne zalewanie będzie łatwiejsze.

Najlepsze rezultaty uzyskasz korzystając z filtrowanej, nisko zmineralizowanej wody. Skąd wziąć taką wodę? Rekomendujemy rozwiązanie ekologiczne, czyli zaopatrzenie się filtr do wodny (może być zwykły, dzbankowy) i filtrowanie wody z kranu. 

Jakie kawy w Slowpresso? Palenie, gatunki, pochodzenie

W Slowpresso można zaparzyć każdą kawę. Nie istnieje specjalna, jedyna kawa przeznaczona do tej metody parzenia.

W Slowpresso wychodzą dobrze zarówno zwykłe kawy dostępne w każdym markecie,  włoskie mieszanki do ekspresu oraz kawy speciality z różnych regionów, single i blendy. Wszystko zależy od gustu.

Nasze ulubione smaki wśród kaw speciality to kawy charakteryzujące się dużą słodyczą i średnią kwasowością. Do tej pory nasze ulubione kawy pochodziły z Kamerunu, Peru, Meksyku i Kongo. Dobrym wyborem są blendy (mieszanki) przeznaczone do espresso.  Wiemy jednak, że wybór właściwej kawy, to w dużym stopniu kwestia preferencji smakowych.

Jeśli chodzi o stopień palenia, to zakres jest również dość szeroki. W Slowpresso można parzyć zarówno ciemno palone ziarna związane z tradycją włoskich ekspresów jak i jaśniejsze kawy przeznaczone do metod przelewowych. Na pewno warto eksperymentować i szukać własnego smaku. Jako punkt startu polecamy kawy palone średnio (City, American) lub śrenio ciemno  (Full City, Full City+). Jeśli chcecie parzyć w Slowpresso kawy bardzo jasno palone, sugerujemy grubsze mielenie i parzenie większą ilością wody. Bardzo ciekawe efekty daje parzenie w Slowpresso kawy obrabianej na sucho lub w sposób mieszany (tzw. honey process). 

Świeżo palone i zmielone tuż przed parzeniem kawy dają najlepsze efekty smakowe. Jest jednak jedno „ale”. Do parzenia w Slowpresso lepiej nie wybierać ziaren świeższych niż 1 tydzień. Taka kawa „burzy się” przy parzeniu, uwalniając dwutlenek węgla, który pozostał jeszcze po procesie palenia. Najlepsze wyniki uzyskamy, jeśli w momencie parzenia minęło od 1 do 4 tygodni od palenia ziaren.

Wygląd, materiał, użytkowanie

Czy Slowpresso jest gotowe do wręczenia jako prezent

Tak. Slowpresso jest zapakowane w ładne, ekologiczne pudełko. W środku są filtry i instrukcja używania (w 10 punktach z obrazkami, przyjemna i czytelna). 

Tak o estetyce opakowania Slowpresso pisze jeden z klientów:

Już sam unboxing sprawił mi przyjemność, porównywalną z rozpakowaniem produktów Apple!”

Gdzie i jak powstaje Slowpresso

Z przyjemnością przyznajemy, że Slowpresso to polski produkt tworzony w całości ręcznie w Polsce, z lokalnych materiałów.

Powstaje manufakturze w Wałbrzychu oraz w pracowni Justyny Karamuz w Warszawie. Robimy go z wysokiej jakości materiałów: wałbrzyskiej porcelany i kamionki. Slowpresso powstaje w duchu fair-trade, z szacunkiem dla pracy i umiejętności rzemieślników.

Co zrobić, jak skończą się papierowe filtry

Filtry do Slowpresso – małe papierowe krążki o średnicy 5 cm – można dokupić u nas w sklepie karamuz.pl w cenie 9 zł za 100 filtrów (obecnie w paczkach po 200 sztuk). Koszty są podobne jak przy piciu kawy z trójkątnych filtrów (ok 7 zł za 100 sztuk). Jeśli filtry skończą się niespodziewanie i nie zdążycie na czas zamówić, można wyciąć kółeczka z łatwo dostępnych trójkątnych lub dowolnych innych filtrów do kawy.

Masz już Slowpresso? Dokup filtry teraz.

Czy można dokupić części zapasowe

Tak, można. Slowpresso jest wykonane z wysokiej jakości ceramiki odpornej na obtłuczenia. Ale, przy wszystkich swoich zaletach, ceramika ma tę cechę, że mocnym uderzeniu lub upadku z dużej wysokości, może się stłuc.

Ale stłuczenie jednej części nie oznacza starty całego zestawu. W naszym sklepie możesz dokupić osobno każdą część do wersji klasycznej, kamionkowej. Znajdziesz je tu. W sprawie części zapasowych do innych zestawów napisz maila: sklep@karamuz.pl

Czy Slowpresso można myć w zmywarce

Slowpresso myje się bardzo łatwo, do całkowitego umycia wystarczy przepłukanie ciepłą wodą. Można też myć je w zmywarce i przy pomocy detergentów.

Ile różnych rozmiarów ma Slowpresso

Jest tylko jeden rozmiar. Każdy z zestawów jest tej samej wielkości i mieści takie same ilości – maksymalnie 24 g kawy i 120 ml wody. Można z tego zrobić dwie małe porcje mocnej kawy (odpowiednik włoskiego podwójnego espresso), jedną lub dwie większe kawy z dodatkiem wody lub mleka.

Slowpresso Basic ma ten sam rozmiar sitka, co wersja klasyczna. Jedyna różnica polega na tym, że zestaw Basic ma dwie części zamiast trzech. Nie zawiera dzbanka, kawę parzysz bezpośrednio do kubka. 

Slowpresso z czarnej porcelany jest minimalnie mniejsze – ze względu na specyfikę materiału. Ale są to różnice na tyle niewielkie, że w trakcie parzenia w czarnym Slowpresso możesz stosować te same proporcje i uzyskasz taką samą ilość kawy.

Jak wybrać Slowpresso

Zestaw do kawy Slowpresso to autorski projekt polskiej, rodzinnej firmy KARAMUZ. Pracujemy nad nim od 2015 roku. Na początku był okres prototypów i przedsprzedaży i dopiero w drugiej połowie 2017-tego do naszego sklepu online trafiła pierwsza wersja „gotowego” Slowpresso: trzyczęściowy zestaw z jasnej kamionki. Przez prawie rok była to jedyna dostępna wersja, ale w końcu udało się rozszerzyć asortyment różnych kolorów, materiałów. Są też wersje malowane przez artystów.

Opcje są do wyboru:

STAŁA KOLEKCJA

Do stałej kolekcji zaliczamy, te wersje zestawów, które są w ciągłej produkcji i które staramy się, żeby były zawsze dostępne. To drugie nie zawsze się udaje, ze względu na ograniczoną pojemność magazynu i fakt, że czasem zaskakujecie nas zamówieniami. Jeśli coś ze stałej kolekcji jest niedostępne, to wróci do sklepu najpóźniej w ciągu kilku tygodni.

W tej chwili wszystkie zestawy ze Stałej Kolekcji powstają w manufakturze KOPLAN w Wałbrzychu.

Slowpresso kamionkowe Klasyczne

Nazwaliśmy je klasycznym, bo to pierwsze Slowpresso, jakie powstało we współpracy firm Karamuz i Koplan. Równie klasyczny jest jego design: pozbawiona ozdób, gładka kamionka w kolorze kremowym (ecru).

Można w nim zaparzyć kawę dla 1 lub 2 osób. Parzysz ją do dzbanka, z którego potem rozlewasz do filiżanek. Kawową esencję każdy może wypić tak jak lubi, jako małą czarną, z dodatkiem wody lub mleka.

Slowpresso klasyczne to idealny wybór dla zaczynających przygodę z dobrą kawą, marzących o swoim codziennym rytuale. Klasyczny wygląd spodoba się zwolennikom prostoty i minimalizmu, ciepły kolor pasuje do każdego wnętrza.

Slowpresso kamionkowe Basic

BASIC różni się od wszystkich pozostałych wersji tym, że składa się tylko z dwóch części: sitka i pokrywki. W zestawie nie ma dzbanka, kawę zaparzysz prosto do swojego ulubionego kubka.  Zestaw Basic, podobnie jak Klasyczny, jest wykonany z jasnokremowej kamionki.

Slowpresso Basic jest przeznaczone dla osób, które piją dużą kawę – z mlekiem lub czarną. Mimo, że kawy mieści się w nim tyle samo, co w zestawach trzyczęściowych, jest przeznaczone do parzenia dla jednej osoby. Parzysz dla siebie, prosto do kubka i od razu z niego pijesz. Żadnego przelewania, trochę mniej rytuału, ale ten sam smak. Basic nadaje się też idealnie do biura i na wyjazdy.

Slowpresso z białej porcelany

Ten trzyczęściowy zestaw jest bardziej ekskluzywną wersją Slowpresso Klasycznego. Spełnia te same funkcje, ale jest wykonany ze szlachetniejszego materiału – białej porcelany o ciepłym odcieniu. Różnica leży w detalach – uchwyt pokrywki, brzeg sitka, stopka dzbanka w wersji porcelanowej są bardzo gładkie, szlachetnie matowe, „miękkie” w dotyku.

Porcelanowe Slowpresso pakujemy w biały papier i białe pudełko ze srebrnym logo, dołączamy do niego kaligrafowane życzenia, srebrne na białym kartoniku.

Warto wybrać porcelanowe Slowpresso, gdy szukasz prezentu dla wyjątkowej osoby. Idealnie sprawdzi się jako prezent ślubny, urodzinowy i świąteczny. Ale jeśli kochasz biel i elegancję, nie wahaj się, tylko spraw taki prezent najważniejszej osobie w swoim życiu – SOBIE.

Kolorowe Slowpresso z kamionki

Do tej pory wypuściliśmy trzy kolory kamionkowego Slowpresso produkowanego w Wałbrzychu: zielony, mięta i indygo. I wersję próbną niebieską i czerwoną. Chcielibyśmy, żeby kolory się zmieniały w zależności od pór roku, trendów, nastrojów i wyników naszych eksperymentów z barwnikami. Jednym słowem: to, że jakiś kolor jest teraz, nie znaczy, że będzie później.

Unikaty z kolorowej porcelany

Najnowsza seria autorstwa Justyny Karamuz. Tym razem szlachetna biała porcelana jest pokryta różnymi kolorami szkliw. Kolory są bardziej stonowane niż w przypadku kolorowej kamionki, niektóre błyszczące a inne matowe. Środki naczyń zachowują biały kolor porcelany, który wspaniale eksponuje brązowy kolor kawy. Podobnie jak inne prace Justyny Karamuz mają w sobie afirmację niedoskonałości: plama kolorowego szkliwa w białym środku, ślad palca artystki lub nierówności powodujące, że jeden kolor ma wiele odcieni.

Jeśli przede wszystkim cenisz sobie unikatowość i wyjątkowość, spróbuj upolować jeden z tych egzemplarzy. Następnym razem Justyna prawie na pewno wymyśli coś innego!

 

Niezależnie od tego, które Slowpresso wybierzesz, kilka cech jest niezmiennych i dotyczy wszystkich zestawów:
  1. Wielkość sitka. Nie ma (na razie) „mniejszych” i „większych” zestawów. W każdym sitku do Slowpresso zmieści się tyle samo kawy, czyli ok. 4 czubate łyżeczki (24 g).
  2. Polski projekt i wykonanie. Wszystkie zestawy powstały na bazie projektu Justyny Karamuz i jej taty Stefana Karamuza. Większość jest produkowana w manufakturze w Wałbrzychu a niektóre limitowane serie w pracowni Justyny na warszawskim Mokotowie.
  3. Wysoka jakość materiałów. Zestawy Slowpresso są robione z dwóch materiałów: kremowej kamionki oraz białej porcelany. Niektóre z nich są malowane lub szkliwione na różne kolory, inne zachowują swój naturalny kolor. Zarówno kamionka, jak i porcelana są wysokiej jakości, obie mają dość grube ścianki dobrze trzymające ciepło odporne na obtłuczenia.
Gwarancja
  1. Gwarantujemy, że ceramiczny zestaw wysłany dowolną metodą dotrze do Ciebie w całości. Gdyby się tak nie stało (co jest bardzo rzadkie), natychmiast przesyłamy drugi egzemplarz lub jego brakujące części.
  2. Obiecujemy, że wyślemy Twoje zamówienie w ciągu maksymalnie trzech dni roboczych od jego opłacenia (a bardzo możliwe, że dużo szybciej). 
  3. Dajemy gwarnację na jakość naszych ceramicznych materiałów, gdyby cokolwiek budziło Twoje wątpliwości, kontaktuj się z nami: sklep@karamuz.pl
  4. Zależy nam bardzo na satysfakcji naszych klientów, chcemy, żeby każdy, kto ma Slowpresso, uwielbiał kawę z niego i pił ją jak najczęściej. Jesteśmy do Twojej dyspozycji, jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości związane z użytkowaniem.
  5. Gdyby się okazało, że Slowpresso, z dowolnego powodu, jednak nie jest dla Ciebie – odezwij się do nas. Nie chcemy, żeby stało nieużywane na półce, wymyślimy coś.

✉️  Czekamy na maila od Ciebie ✉️

Jeśli masz jakieś pytania, pisz bez wahania 😊

slowpresso@karamuz.pl