Cappuccino na Slowpresso

Cappuccino na Slowpresso

Pyszne, naturalnie słodkie i bardzo kawowe. Cappuccino to tradycyjna włoska kawa z mlekiem. Powinna być nieduża, 120–180 ml (zazwyczaj 150 ml). Składa się w z 1/3 z mocnej kawy, w 1/3 z gorącego mleka i w 1/3 ze spienionego mleka. Podstawą cappuccino jest kawa – jeśli...
Przelewowa kawa na lodzie

Przelewowa kawa na lodzie

Orzeźwiająco, pysznie i… dietetycznie. Przepis genialny w swej prostocie, a na dodatek nie tuczący.   O co chodzi? O to, żeby gorącą kawę, parzoną metodą przelewową, wylać prosto na kostki lodu i uzyskać pyszny i orzeźwiający kawowy drink. Czego potrzebujemy:...
Kawa Słony Karmel

Kawa Słony Karmel

Mocna kawa z ciepłym mlekiem i lodami o smaku słonego karmelu Kawa słony karmel to propozycja dla tych, którzy nawet w słodyczach lubią wytrawną nutę. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo, bardzo pyszna. Potrzebne składniki 25-50 ml esencjonalnej czarnej kawy...
Spokojna kawa amerykańska

Spokojna kawa amerykańska

Dobra czarna kawa, która ugasi pragnienie Caffè Americano to dosłownie kawa amerykańska.  Jest to włoski sposób na przygotowanie kawy popularnej w Stanach Zjednoczonych: dużego kubka czarnego napoju. Włoskie americano robi się na bazie espresso ze sporym dodatkiem...
Kawa Stefana – podwójne slowpresso

Kawa Stefana – podwójne slowpresso

Oryginalne, autentyczne slowpresso Kawa Stefana ma proporcje i sposób parzenia, jakie stosuje Stefan Karamuz, współautor ceramicznego zestawu. Zanim powstało Slowpresso i zanim parzoną w nim kawę zaczęliśmy określać terminem slowpresso, istniały prototypy sitka, w...