Opinie i recenzje
Pokochaliśmy alternatywne urządzenia do parzenia kawy: japońskie drippery, amerykański Aeropress i Chemex… Chyba czas na jakąś polską propozycję, czyż nie? Slowpresso to całkowicie polski produkt, a zrodził się w dwu głowach – ojca i córki – który jak niemal wszystkie wynalazki powstał z potrzeby, którą w tym konkretnym przypadku było picie dobrej kawy w domowym zaciszu.
Odkąd posiadam zestaw zaparzyłem w nim ponad 40 różnych kaw, zmieniając parametry i obserwując rezultaty, które jasno podkreślały wcześniej zakładaną uniwersalność urządzenia. Zdecydowanie najlepsze efekty daje zaparzanie w przedziale 4-6 minut i aby osiągnąć ten czas dla wymaganej ilości kawy wystarczy odpowiednio dobrać grubość frakcji zmielonej kawy. Ponadto ten czas jest optymalny z punktu widzenia temperatury zaparzonej kawy. Należy pamiętać, żeby przed rozpoczęciem parzenia zawsze dobrze wygrzać zestaw.
Sama piłam już swoje mistrzowskie slowpresso. Zaparzyłam je dla naszego klienta, który – na początku sceptyczny wobec nowej metody (zapalony kawosz!) – wziął pierwszy łyk, zamyślił się na chwilę, po czym z uznaniem stwierdził, że to jest n o w a j a k o ś ć. Powiedział, że sama koniecznie muszę spróbować tego, co mu podałam. Spróbowałam zatem z płaskiej małej łyżeczki no i – tak, rzeczywiście – to było tzw. ZACNE espresso (slowpresso!). Takie, które się zapamiętuje.
Musicie jeszcze wiedzieć, że w Lublinie Slowpresso ma już całkiem pokaźne grono swoich sympatyków 🙂
Jaką kawę otrzymasz po zaparzeniu jej w Slowpresso? Coś, co nie powinno istnieć i smakować, a jednak masz to przed sobą i po wypiciu pierwszego łyka zaczynasz zadawać sobie pytanie: jak to?
Kawa z Slowpresso nie należy do najszybszych, bo ekstrakcja trwa przez 6-8 minut, ale nikt chyba nie spodziewa się ultra szybkiej kawy z czegoś, o ma w nazwie przedrostek slow. W sumie trzecia fala w kawiarniach to było nie tylko zwrócenie się w stronę farmerów i zdobywanie ziaren z konkretnych plantacji, ale też spowolnienie przygotowania kawy na rzecz parzenia jej w alternatywach (espresso ~ 25sek. / drip ~ 2:40 min. ), co z kolei jest jedną z domen ruchu slowfood (wolniej = lepiej). Owo spowolnienie ekstrakcji daje efekt tłustej i mocnej kawy, ponieważ im dłuższy kontakt z wodą, tym więcej kofeiny i substancji oleistych przedostanie się przez filtr. Napar z Slowpresso to kawa o poziomie ekstrakcji powyżej 22% i intensywnym aromacie i smaku.
Slowpresso doskonale sprawdziło się rano. Za jednym „zamachem” kiedy to robiłem śniadanie, parzyłem kawę. Śniadanie skończone, kawa gotowa. Bez pośpiechu.
Wspaniałe doznania, począwszy od chwili otwierania pudelka, kończąc na ostatnim łyku kawy. Super design, spersonalizowana wiadomość dla kupującego… Tutaj Pasję czuć na każdym kroku! Czego chcieć więcej?
Zrób prezent sobie lub komuś
BASIC
zestaw dla 1 osoby ☕️- wysokiej jakości kamionka
- sitko (dripper) do parzenia kawy
dzbanek do serwowania- pokrywka
- 200 papierowych filtrów
- ilustrowana instrukcja parzenia
CLASSIC
zestaw dla 1-2 osób ☕️ ☕️- wysokiej jakości kamionka
- sitko (dripper) do parzenia kawy
- dzbanek do serwowania
- pokrywka
- 200 papierowych filtrów
- ilustrowana instrukcja parzenia
PORCELANA
zestaw dla 1-2 osób ☕️ ☕️- biała lub czarna porcelana
- sitko (dripper) do parzenia kawy
- dzbanek do serwowania
- pokrywka
- 200 papierowych filtrów
- ilustrowana instrukcja parzenia