Slowpresso to ceramiczny zestaw do przelewowego parzenia kawy.

Składa się z trzech części: sitka, dzbanka i pokrywki (która pełni też funkcję spodka). Całość uzupełniają małe papierowe filtry w kształcie krążków. W Slowpresso można zaparzyć bardzo mocną, esencjonalną i smaczną kawę. Zapewnia to kształt i proporcje urządzenia, oraz metoda, której pierwszą zasadą jest brak pośpiechu.

Obejrzyj niespełna 3-minutowy lub przeczytaj instrukcję (poniżej filmu), żeby dowiedzieć się jak korzystać z zestawu.

Parzenie krok po kroku

  1. Przygotuj kawę. Na jedną porcję slowpresso potrzebujesz co najmniej 12 g kawy, czyli 4 łyżeczki. W sitku mieści się 24 g (8 łyżeczek).
  2.  Zmiel kawę „średnio” w młynku żarnowym. Możesz też użyć mielonej kawy sklepowej. Są one na ogół dość „drobne”, czas parzenia będzie nieco dłuższy.
  3. Włóż papierowy filtr do sitka i zalej go wrzątkiem. Filtr przyklei się i nie przepuści fusów. Rozgrzejesz też dzbanek i wypłuczesz smak papieru. Nie zapomnij wylać wody.
  4. Wsyp zmieloną kawę do sitka. Kawa powinna mieścić się w wąskiej części sitka. Możesz lekko potrząsnąć, żeby równo się ułożyła. Nie ugniataj!
  5. Woda do parzenia nie powinna być wrzątkiem. Dobra temperatura to ok. 90°C. Możesz przelać wodę do małego naczynka, żeby wygodniej parzyć i nie czekać aż ostygnie.
  6. Parzenie zacznij od zwilżenia kawy małą ilością wody. To ważny etap, wpływa na smak kawy. Cała powierzchnia kawy powinna być lekko wilgotna.
  7. Teraz zalej kawę wodą. Powoli i delikatnie, małym strumieniem. Niech woda spływa po ściance sitka, nie bezpośrednio na kawę. Po zalaniu przykryj pokrywką.
  8. Gdy w sitku nie ma już wody, kawa jest gotowa. Parzenie powinno trwać 4–12 minut, zależnie od ilości wody, ilości kawy i stopnia jej zmielenia. Gotowy ekstrakt przelej do filiżanek. Możesz się delektować mocnym i gęstym slowpresso albo dodać gorącej wody lub mleka.

Chcesz wiedzieć więcej, ciekawi cię, ile dokładnie wody używać, jak czyścić zestaw i co wpływa na czas parzenia? Przeczytaj to.

Masz pytania? Chętnie odpowiemy! slowpresso@slowpresso.pl

Przedstawiony w tekście obok (i na filmie powyżej) sposób parzenia to tylko jedna z metod przygotowania kawy w Slowpresso.

Postępując zgodnie z tymi wskazówkami, uzyskasz kawę o gęstej konsystencji (dużej cielistości).

Możesz też parzyć zupełnie inaczej, eksperymentować i szukać swojego ulubionego smaku. Zapraszamy do kontaktu i dzielenia się swoimi pomysłami na Slowpresso.

7 lipca – koniec przedsprzedaży!

Ostatnia okazja, żeby oszczędzić 50 zł 👌

165 zł  115 zł

plus koszty przesyłki

Zamów Slowpresso już teraz

do końca przedsprzedaży zostało:

Dzień(s)

:

Godzina(y)

:

Minut(y)

:

Sekund(y)