Jak parzyć kawę w Slowpresso

Instrukcja obsługi, wideo, sposób mielenia i inne porady.

Slowpresso to ceramiczny zestaw do przelewowego parzenia kawy. Składa się z trzech części: sitka, dzbanka i pokrywki (która pełni też funkcję spodka). Całość uzupełniają małe papierowe filtry w kształcie krążków. W Slowpresso można zaparzyć bardzo mocną, esencjonalną i smaczną kawę. Zapewnia to kształt i proporcje urządzenia, oraz metoda, której pierwszą zasadą jest brak pośpiechu.

Obejrzyj niespełna 3-minutowy lub przeczytaj instrukcję (poniżej filmu), żeby dowiedzieć się jak korzystać z zestawu.

Parzenie krok po kroku

  1. Przygotuj kawę. Na jedną porcję slowpresso potrzebujesz co najmniej 12 g kawy, czyli 4 łyżeczki. W sitku mieści się 24 g (8 łyżeczek).
  2.  Zmiel kawę „średnio” w młynku żarnowym. Możesz też użyć mielonej kawy sklepowej. Są one na ogół dość „drobne”, czas parzenia będzie nieco dłuższy.
  3. Włóż papierowy filtr do sitka i zalej go wrzątkiem. Filtr przyklei się i nie przepuści fusów. Rozgrzejesz też dzbanek i wypłuczesz smak papieru. Nie zapomnij wylać wody.
  4. Wsyp zmieloną kawę do sitka. Kawa powinna mieścić się w wąskiej części sitka. Możesz lekko potrząsnąć, żeby równo się ułożyła. Nie ugniataj!
  5. Woda do parzenia nie powinna być wrzątkiem. Dobra temperatura to ok. 90°C. Możesz przelać wodę do małego naczynka, żeby wygodniej parzyć i nie czekać aż ostygnie.
  6. Parzenie zacznij od zwilżenia kawy małą ilością wody. To ważny etap, wpływa na smak kawy. Cała powierzchnia kawy powinna być lekko wilgotna.
  7. Teraz zalej kawę wodą. Powoli i delikatnie, małym strumieniem. Niech woda spływa po ściance sitka, nie bezpośrednio na kawę. Po zalaniu przykryj pokrywką.
  8. Gdy w sitku nie ma już wody, kawa jest gotowa. Parzenie powinno trwać 4–12 minut, zależnie od ilości wody, ilości kawy i stopnia jej zmielenia. Gotowy ekstrakt przelej do filiżanek. Możesz się delektować mocnym i gęstym slowpresso albo dodać gorącej wody lub mleka.

Przedstawiony w tekście obok (i na filmie powyżej) sposób parzenia to tylko jedna z metod przygotowania kawy w Slowpresso.

Postępując zgodnie z tymi wskazówkami, uzyskasz kawę o gęstej konsystencji (dużej cielistości).

Możesz też parzyć zupełnie inaczej, eksperymentować i szukać swojego ulubionego smaku. Zapraszamy do kontaktu i dzielenia się swoimi pomysłami na Slowpresso.

Jak mielić kawę do Slowpresso

Jako punkt startowy rekomendujemy mielenie średnie lub średnio drobne, zbliżone (lub minimalnie grubsze) do mielenia do kawiarki czyli tzw.włoskiej moki / kafetiery.

Jest to mielenie nieco grubsze niż do ekspresów ciśnieniowych ale drobniejsze niż do typowych metod przelewowych. Kawa powinna przypominać dość drobny piasek. Dla użytkowników młynka Commandante na start polecamy zakres 20-24 klików.

Większość gotowych kaw sklepowych może być parzonych w Slowpresso. Są na ogół mielone dość drobno, co sprawia, że czas parzenia jest przy górnej granicy naszych widełek, za to uzyskujemy efekt bardzo cielistej,  „włoskiej” esencji  (małej kawy o dużej gęstości).

Polecamy korzystanie z młynków żarnowych, ręcznych lub elektrycznych. Jeśli używasz młynka nożowego (zwanego też ostrzowym lub udarowym), duża ilość kawowego pyłu może skutecznie spowolnić przepływ wody i negatywnie wpłynąć na smak kawy.

Optymalna grubość mielenia zależy od rodzaju kawy, naszego gustu i ilości użytej wody, warto więc eksperymentować. Możesz korzystać z całego zakresu stopni mielenia – od drobnego (jak do ekspresu), do grubszego, przeznaczonego do metod przelewowych (18-26 klików). Uzyskasz inne efekty niż „klasyczne  slowpresso„, ale może właśnie one Ci zasmakują. Pamiętaj tylko, żeby do sposobu mielenia dostosować ilość wody. Ogólna zasada brzmi: im grubiej zmielona kawa, tym więcej wody. I odwrotnie – przy drobno zmielonej zmniejsz ilość wody.

Jedyny wyjątek od uniwersalności Slowpresso dotyczy mielonych „na drobny pył kaw”przeznaczonych do parzenia w tygielku (kawy z Bliskiego Wschodu) i niektórych bardzo drobno zmielonych kaw do espresso. Jeśli wsypiesz pełne sitko takiej kawy, może ona  “zatkać” sitko i parzenie się zatrzyma lub będzie trwało zbyt długo. Jeżeli masz taką kawę, spróbuj wsypywać jej mniej albo delikatnie zamieszać kawę łyżeczką w trakcie parzenia. Te działania niekoniecznie muszą rozwiązać problem. W takim wypadku zmień kawę. 

 

Ile porcji kawy można zrobić w jednym Slowpresso?

Krótka odpowiedź brzmi: jedną podwójną lub dwie standardowe porcje kawy. Można powiedzieć, że to odpowiednik pojedynczego lub podwójnego espresso.

Z pełnego sitka (24 g czyli 4 czubate łyżeczki) w trakcie jednego parzenia możesz uzyskać 40-80 ml gęstego kawowego ekstraktu. Na jego bazie zrobisz nawet 500 ml kawy (2 standardowe kubki). To czy w Slowpresso zrobisz jedną, czy dwie kawy, będzie zależało od Twoich preferencji.  Są osoby, które w Slowpresso parzą za jednym razem kawę tylko dla siebie, ale też takie, które przygotowany napar dzielą nawet między 4 osoby.

Jeśli pijesz „dużą kawę”, to pamiętaj, że najlepszą metodą na przygotowanie jej w Slowpresso jest zrobienie gęstej esencji i uzupełnienie jej gorącą wodą lub mlekiem. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody do sitka, ucierpi na tym smak kawy, a Ty będziesz czekać na nią nawet kilkanaście minut.

Proporcje wody do kawy

Slowpresso parzy się bardzo małą ilością wody w stosunku do kawy. Pozwala to na uzyskanie charakterystycznej gęstości, tłustości naparu. W celu przygotowania większej ilości smacznej kawy lepiej jest zmieszać gęsty ekstrakt z gorącą wodą, niż wlewać dodatkową wodę do sitka.

Wyjściowo zalecamy używanie 4-krotnej ilości wody w stosunku do kawy czyli ok. 100 ml wody na 24 g (dolna część sitka wypełniona kawą).

Parzenie 3-krotną ilością wody  da efekt maksymalnie gęstego, lepkiego ekstraktu o dużej słodyczy i bogatym smaku. Polecamy to osobom szukającym w kawie tego, co najlepsze.

Zaparzenie 5-cio krotną daje kawę o mniejszej cielistości, ale też ryzyko wydobycia z niej gorszych smaków. Żeby nie marnować ziaren, a jednocześnie zasmakować słodyczy z parzenia małą ilością wody rekomendujemy parzenie w dwóch turach (od razu po sobie), najpierw 3-krotną ilością i natychmiast potem 2-krotną.

Chcesz wiedzieć więcej?

Ciekawi cię, ile dokładnie wody używać, jak czyścić zestaw i co wpływa na czas parzenia?

Przeczytaj nasz FAQ czyli odpowiedzi na często zadawane pytania.

✉️  Czekamy na maila od Ciebie ✉️

Jeśli masz jakieś pytania, pisz bez wahania 😊

slowpresso@karamuz.pl